Smartphonegebruik blijvend gestegen na pandemie

Smartphonegebruik blijvend gestegen na pandemie

8 december 2023

In 2023 spendeert de Vlaming ongeveer 185 minuten per dag op zijn smartphone, dat is zo’n 3 uur per dag. Ter vergelijking: in de periode voor de pandemie schommelde de dagelijkse schermtijd rond de 165 minuten of zo'n 2,5 uur per dag. Die tijd gaat hoofdzakelijk naar sociale media en chat-apps zoals Whatsapp en Facebook Messenger. Daarnaast is de Vlaming ook nieuwe en meerdere soorten apps gaan gebruiken. Zo zien de imec Digimeter-onderzoekers dat gebruikers meer online shoppen via de apps en winnen ook videostreaming-apps aan belang.

De smartphone speelt een steeds centralere rol in het leven van de Vlaming. Met dank aan de vele functionaliteiten en apps wist het toestel de laatste jaren een prominente plek op te eisen in heel wat verschillende domeinen: communicatie, nieuwsgebruik, gezondheid en mobiel bankieren.

In deze dataduik onderzoeken we hoe Vlamingen hun smartphone gebruiken door te kijken naar hun schermtijd en appgebruik. We verkennen hiervoor data van MobileDNA, een onderzoeksapplicatie van onderzoeksgroep imec-mict-UGent die het smartphonegebruik monitort van meer dan 6000 loggers. De data beschrijven het smartphonegebruik van de deelnemers vanaf 2019 tot nu.

Hogere schermtijd én meer apps sinds covid-19

In 2019, ‘pre-covid’ schommelde de dagelijkse schermtijd van Vlamingen rond de 165 minuten, wat neerkomt op zo’n 2,5 uur per dag. De covid-pandemie en bijhorende lockdowns, waarbij Vlamingen noodgedwongen veel thuis en bijgevolg ook online waren, zorgde voor een tijdelijke piek in schermtijd tot 220 minuten per dag. Dat is een netto stijging van ongeveer een uur per dag in die periode.

Na afloop van de pandemie daalde die schermtijd weer. Opvallend is wel: die schermtijd stabiliseerde op een blijvend hoger niveau dan pre-corona. In 2023 spendeert de Vlaming ongeveer 185 minuten per dag op zijn smartphone, dat is zo’n 3 uur per dag. Gemiddeld brengen Vlamingen nu dus 20 minuten per dag meer tijd door op hun smartphone in vergelijking met de periode voor corona.


‍Hoe spendeert de Vlaming die tijd dan? Ze brengen gemiddeld meer tijd dan vroeger door op sociale media en chat-apps zoals WhatsApp en Facebook Messenger. Daarnaast is de Vlaming ook nieuwe en meerdere soorten apps gaan gebruiken.                    

De blauwe balk toont de evolutie in het aantal apps dat Vlamingen gebruiken. We kijken hiervoor naar het aantal apps dat minstens eens per maand wordt geopend. In 2019 lag het aantal gebruikte apps tussen de 73 en 79 per maand. Vandaag gebruiken Vlamingen maandelijks gemiddeld 95 verschillende applicaties. Een sterke stijging dus.

Smartphone als Zwitsers zakmes

Covid zorgde voor een digitale versnelling op verschillende vlakken, en dat is ook zichtbaar in de toename in apps. Veel dienstverleningen kregen een online variant met een app als toegangspoort. Bovendien kwamen er veel nieuwe apps bij.


We sommen er enkele op:

  • ‍Socials: TikTok heeft onmiskenbaar een plek ingenomen tussen Facebook en Instagram. Ook socialmedia-app BeReal, die gelanceerd werd in 2020, werd door velen (voornamelijk jongeren) geïnstalleerd.  
  • ‍Gezondheid en fitness: Meer Vlamingen zijn beginnen sporten en gebruiken fitness-apps zoals Strava om hun vooruitgang bij te houden. De proportie mensen die een fitness- of gezondheidsapp gebruikt steeg van 54% naar 75% in de laatste jaren.  
  • ‍Retail: Supermarkten gingen meer inzetten op hun app. De app, die eerst louter dienstdeed als klantenkaart, kreeg steeds meer functies en wordt nu ook gebruikt voor het verzamelen en bijhouden van kortingen, spaaracties en de aankoopgeschiedenis…. Met het gewenste effect: het gebruik van retail-apps steeg met 20 procentpunten, van 35% naar 55%.  ‍
  • E-commerce: Vlamingen shoppen ook meer online bij winkels als Bol, Amazon, Vinted,... Niet alleen via de website, maar ook via de apps van deze merken.‍
  • Werk en productiviteit: Ook op het werk zette de digitalisering zich verder.  Het gebruik van apps als Microsoft Teams, Zoom, Onedrive en authenticatie-apps om in te loggen op werktoepassingen steeg van 40% tot 75%. ‍
  • Smarthome en virtuele assistenten: Hiertoe behoren apps als Google Home, Samsung Bixby, Google Assistant, maar ook apps om ons energieverbruik op te volgen, onze slimme lampen te bedienen en thermostaten mee te regelen. In vier jaar steeg de adoptie van dit type applicaties van 37% naar 61%. ‍
  • Video: Videostreaming-apps werden populairder en talrijker (Netflix, Disney+, Streamz, Amazon Prime,…). Ook onze Vlaamse televisiezenders creëerden eigen platformen en applicaties (VRT MAX, VTM GO,..) waarop hun programma’s te herbekijken zijn. Het aantal videostreaming-apps die de Vlaming combineert stijgt. Gemiddeld gezien worden zo’n 3 video apps actief geopend. Dat is 1 meer dan in 2019. ‍
  • Banking: De Vlaming raakt meer vertrouwd met mobiel bankieren. Apps van de klassieke banken, maar ook apps als Google Pay, Payconiq en Paypal worden steeds meer actief gebruikt. De MobileDNA-steekproef combineert maandelijks zo’n 3.6 financiële apps.


Apps in de kijker

Vier apps verdienen om extra in de kijken gezet te worden. Hieronder de evolutie van een aantal apps die sterk zijn opgekomen de laatste jaren:


De adoptie van digitale identificatie-app Itsme geeft de digitale versnelling uitstekend weer. De app bestaat sinds 2018 en werd begin 2019 slechts door 10% van de MobileDNA-steekproef gebruikt. Vandaag gebruikt zo’n 65% de app op maandelijkse basis.  

Conclusie

De schermtijd van de Vlaming is de laatste jaren blijvend gestegen. De verschuiving naar een gevarieerder app-gebruik weerspiegelt de steeds grotere rol die smartphones spelen in het dagelijks leven van Vlamingen. De smartphone is uitgegroeid tot een veelzijdig Zwitsers zakmes.

Meer weten? 

  • 👀 Lees meer over de MobileDNA app.
  • 📱 Wil je deelnemen aan het Digimeter onderzoek dit jaar? Installeer dan de app met studiecode digimeter2023 en help ons de trends rond smartphonegebruik verder op te volgen!
  • 📥 Download op imec.be het volledige imec.digimeterrapport en tabellenrapport.

Bron: https://www.mediapuntvlaanderen.be/updates-analyse/smartphonegebruik-blijvend-gestegen-na-pandemie

Tags:

Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Sluiten