Generative AI: de top 50 van web en mobiele tools

Generative AI: de top 50 van web en mobiele tools

15 maart 2024

Sinds de opkomst van generatieve AI meer dan een jaar geleden, heeft deze technologie een ware revolutie teweeggebracht in het tools-landschap: van videomakers tot workflow-tools en van creatie tot virtual companions. Een diepgaande analyse van web analytics geeft ons een beeld van de trends en verschuivingen. Het investeringsfonds Andreessen Horrowitz lanceerde in september 2023 de top 50 van AI-web- en mobiele producten. In maart 2024 krijgen we de resultaten van een nieuwe update van de ranking.

Top 50 Generative AI LWeb Products - March 2024

Nieuwe spelers, nieuwe categorieën

Meer dan 40% van de bedrijven in de nieuwe Top 50 van AI-webproducten zijn nieuw, wat wijst op een dynamische en competitieve markt. Hoewel pioniers zoals ChatGPT en Character.AI hun positie aan de top behouden, zijn er opmerkelijke nieuwkomers zoals research co-pilot Liner, Anthropic's assistent Claude en verschillende ongecensureerde AI-companion-apps (JanitorAISpicychat en CrushOn).

De opkomst van nieuwe categorieën zoals muziek en productiviteit is ook opmerkelijk. Suno, een AI-tool voor het genereren van originele nummers, en een scala aan productiviteitstools zoals Liner en Otter.ai (notuleren van vergaderingen) zijn voorbeelden van deze trend (andere voorbeelden: Eightify (samenvattingen van YouTube video's), PhindMaxAIBlackbox AI en ChatPDF). Deze tools richten zich op het verbeteren van de productiviteit en efficiëntie van gebruikers in verschillende domeinen, van onderzoek tot documentatie. Een evolutie hierbij is dat de copy/paste methode van vandaag (kopiëren van de output uit bv ChatGPT naar je document) zal evolueren naar een volledige integratie.

Top 50 Gen AI Web Products per category - March 2024

Mobiele Apps: opkomst van assistenten en unieke toepassingen

In de wereld van mobiele apps zien we een ander landschap. Terwijl ChatGPT nog steeds de leiding heeft, worden algemene assistenten en avatar-makers steeds populairder. Opvallend is de aanwezigheid van "copycat" apps die proberen mee te liften op het succes van ChatGPT, wat aangeeft dat de vraag naar dit soort toepassingen enorm is (en Chat GPT zelf te traag was met het lanceren van eigen apps).

Top 50 Gen AI Mobile Apps - March 2024

Andere populaire gen AI-mobiele appcategorieën zijn afgestemd op de unieke functies van de telefoon. Er zijn zeven toegewijde avatarproducten op de app-lijst. De vele selfies die op de meeste telefoons van mensen worden opgeslagen, dienen als direct beschikbare trainingsgegevens. Bovendien zijn drie van de top-apps - Facemoji (#9), Bobble (#31) en Genie (#37) - mobiel-specifieke toetsenborden waarmee gebruikers tekst kunnen verzenden met hulp van AI.

Over het algemeen ondersteunen webproducten meer complexe workflow-producten rond content creation en bewerking. Denk maar aan de AI-voice toolkit ElevenLabs, de AI-art generator Leonardo en de AI-presentatiebuilder Gamma, die allemaal in de top 20 staan van op het web gebaseerde gen AI-producten.

Edtech is ook een opkomende categorie, met apps zoals Photomath om huiswerk problemen op te lossen en Elsa die gebruikers helpen bij het leren en oplossen van problemen. Wat opvalt, is dat deze apps wereldwijd worden ontwikkeld, met een aanzienlijk aantal afkomstig uit Azië en Europa.

Top Gen AI Mobile Apps per Category - March 2024

De toekomst van Generatieve AI

Deze analyse werpt een licht op de evolutie van generatieve AI en de enorme impact ervan op producten die voor iedereen toegankelijk zijn. Met een breed scala aan toepassingen, van productiviteitstools tot companion-apps, staat de markt voor generatieve AI aan de vooravond van een explosieve groei.

Deep Dive

>> Check de hybride FeWeb Academy om ChatGPT en Midjourney helemaal onder de knie te krijgen
>> Laat je inspireren op AI5050 op 28 mei 2024

Bron: https://a16z.com/100-gen-ai-apps/  

Tags:

Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Sluiten