Is Paul Magnette dwaas, hypocriet of sluw?

Is Paul Magnette dwaas, hypocriet of sluw?

11 februari 2022

De uitspraak van PS-voorzitter Paul Magnette sloeg in als een bom: hij wil van België het eerste land maken zonder e-commerce maar met alleen fysieke winkels.

Als dat de mening is van de Franstalige socialisten, dan moet je daar natuurlijk op reageren. Zowat elke beroepsfederatie en politieke partij bestempelde de uitspraak dan ook als absurd en trok hiervoor alle argumenten uit de kast:

  • de Belg shopt massaal online, dus binnenkort enkel nog via buitenlandse webshops?
  • Fysieke en online webshops gaan samen, ook (en zeker) voor onze Belgische winkels
  • Zowel de consument als de winkelier (en dus de economie) is de laatste 2 jaar gered door e-commerce
  • E-commerce biedt zowel laag- als hooggeschoold werk en dit zowel in de webwinkels als bij de lokale toeleveranciers (webshopbouwers, digitale marketing, transport, logistiek, betaalsystemen, data- en cloudbedrijven, etc)
  • E-commerce zorgt voor duurzame innovatie met ecologische voordelen

Zo dwaas kan Paul Magnette niet zijn dat hij de kracht en omvang van e-commerce niet kent. 

Is Magnette dan niet hypocriet?

Het was immers zijn voorganger Elio Di Rupo die als PS-voorzitter en Waalse minister-president de afgelopen jaren alles uit de Waalse subsidiekast gehaald heeft om de data centers van Google en Microsoft maar ook het logistiek centrum van Alibaba naar Wallonië te halen. Amerikaanse en Chinese bedrijven staan nu niet echt bekend om hun menswaardige arbeidsvoorwaarden.

Is het trouwens niet wat bedenkelijk om de grootste webshop ter wereld naar Wallonië te halen terwijl de lokale kmo’s alle hulp kunnen gebruiken om te digitaliseren?

Kaderen we zijn uitspraak niet beter in een partij-politieke context?

We verwachten de komende dagen immers het voorstel van Pierre-Yves Dermagne (PS) die als Minister van Werk met grote hervormingen rond arbeid moet komen. Met de adem van de Waalse communisten in de nek, is het moeilijk om flexibiliteit toe te laten voor nachtwerk in logistieke centra of voor de fietskoeriers en alternatieve taxi-chauffeurs. De linkse partijen slagen er niet in om met antwoorden en oplossingen te komen die innovatie en vooruitgang ondersteunen.

Door publiekelijk e-commerce te demoniseren als uitbuiters van eerlijke arbeidsvoorwaarden, tracht Magnette de arbeidsdeal weer wat linkser te maken.

De verkiezingen lonken en de PS moet dringend wat stemmen van de Franstalige communisten terugwinnen om de macht te behouden. 

Lose-lose situation

Door zo op de rem te staan wat flexibele werkroosters betreft, duw je e-commerce en andere sectoren naar het buitenland. Zo ontwikkelt het overheidsbedrijf bpost haar logistieke diensten in Nederland waar wel nachtarbeid toegelaten is. Zo verlies je tripel: de werkgelegenheid duw je naar het buitenland, de consument steunt de buitenlandse economie met grensoverschrijdende aankopen en het transport draagt niet bij tot een duurzame ecologische aanpak. 

Mijn oproep aan Paul Magnette

Kijk verder dan de dagelijkse politieke spelletjes. Omarm de innovatieve sectoren (en ideeën) zodat ze op een duurzame wijze bijdragen tot onze maatschappij zowel op sociaal, economisch als ecologisch vlak.

Ga in gesprek met de bedrijven en hun federaties en denk mee aan ‘future proof’ oplossingen. Uiteindelijk zoeken we allen naar het juiste evenwicht dat we alleen door overleg en begrip gaan vinden.

Patrick Marck, directeur FeWeb

Tags:

Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Sluiten