EP stemt tegen uploadfilter en linktaks

EP stemt tegen uploadfilter en linktaks

6 juli 2018

Een linkbelasting die moest voorkomen dat illegale content zich gemakkelijk kan verspreiden en een uploadfilter op internetplatformen konden niet op een meerderheid in het Europees Parlement rekenen.

Linkbelasting zorgt voor juridische onzekerheid

Een linkbelasting moet de auteurs en uitgevers vergoeden voor hun creatie. Maar de vraag stelt zich welke soort nieuwsfragmenten onder de “linkbelasting” vallen en dus een vergoeding voor moet worden betaald wanneer ze worden gedeeld. Omdat er verdeeldheid is onder de Lidstaten, zou elke Lidstaat dit zelf mogen invullen (met als resultaat 28 verschillende regelingen in een internet zonder grenzen). Wel zou het delen van “niet-substantiële” fragmenten van een artikel moeten mogelijk blijven zonder linkbelasting. Of deze belasting ook eenvoudige links zal betreffen, omdat ze meestal de titel van de gelinkte pagina bevatten, is een open vraag. Met een dergelijke onduidelijke en versnipperde regelgeving wordt er gevreesd voor juridische onzekerheid rond hyperlinks.

Uploadfilter beperkt concurrentie en innovatie

Een uploadfilter moet voorkomen dat gebruikers auteursrechterlijk beschermde materiaal op internetplatformen kunnen plaatsen. Artikel 13, waar het Europees Parlement tegen heeft gestemd, verplicht internetplatformen in het gebruik van de uploadfilter. Omdat dit artikel te breed geïnterpreteerd kan worden, zou het zowel voor consumenten, bedrijven als onderzoekers zorgen voor nieuwe beperkingen en juridische risico's bij het delen van informatie en het online communiceren.

Voor de bedrijven zou dit leiden tot minder concurrentie en innovatie in Europa. Ook zet dit artikel de vrije meningsuiting op het spel: niet alleen via de censuur die de internetplatformen zullen toepassen vanwege de hoge boetes bij overtreding, maar ook omdat de uploadfilter geschikt is om ongewenste content te blokkeren (zoals bijvoorbeeld het ontregelen van het referendum in Spanje). Voor de jongeren zou de uploadfilter het einde betekenen van memes en andere uitingen met gebruik van bestaand materiaal.

Tags:

Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Sluiten