FeWeb onderschrijft DigitALL Charter voor inclusie en toegankelijkheid

FeWeb onderschrijft DigitALL Charter voor inclusie en toegankelijkheid

20 december 2023

Zo'n 15% van de internetgebruikers heeft een beperking. Om de digitale toegankelijkheid en inclusie te bevorderen spelen agencies die websites, webshops en apps ontwikkelen een grote rol. FeWeb onderschrijft deze rol en werkt actief aan het bevorderen van inclusie en toegankelijkheid in onze digitale sector. Het ondertekenen van het DigitALL Charter is één van de stappen.

Engagementen van FeWeb

FeWeb stimuleerde de afgelopen jaren digitale toegankelijkheid door enerzijds bedrijven te overtuigen hun sites en toepassingen digitaal toegankelijk te maken en anderzijds door deze digitale skills via meetups en opleidingen aan te leren. Die inspanningen door de FeWeb-leden werden bekroond tijdens de Digital Champs Awards met een specifieke Accessibility Champ Award.

Omdat digitale toegankelijkheid één van de speerpunten is, nam FeWeb deze bijkomende acties:

  • de oprichting van een Accessibility Focus Group die accessibility in de sector stimuleert met sensibilisering, kennisuitwisseling en opleiding;
  • het integreren van de accessibility maatregelen (die de overheid dient te nemen na de komende verkiezingen) in het FeWeb Memorandum;
  • de Accessibility First aanpak integreren in de Digital Champs Awards vanaf 2024: zorg dat je digitale projecten die je instuurt voor de Awards digitaal toegankelijk zijn;
  • het ondersteunen van de IAAP-certificatie voor accessibility experten;
  • ons engageren door de ondertekening van het DigitALL Charter.

Digitall Charter signing by FeWebDe Accessibility Focus Group werd opgestart in augustus 2023: FeWeb-leden kunnen gratis deelnemen. Ondertussen hebben we reeds vele meetings achter de rug waarbij we de uitdagingen oplijstten en prioritiseerden om ze vervolgens te vertalen naar concrete acties voor 2024.

Op 15 december 2023 ondertekende Patrick Marck in naam van FeWeb het DigitALL Charter. Hiermee wil FeWeb niet alleen haar engagementen hard maken maar ook de FeWeb-leden en de digitale community oproepen om acties te nemen.

DigitALL??

DigitAll is een coalitie van bedrijven, sociale organisaties en overheidsinstanties die samenwerken voor meer digitale inclusie in België.

  • Om de problematiek beter te begrijpen en de evolutie te meten, voert DigitALL een inclusie Barometer uit.
  • Als bedrijf kan je via de Digital Inclusion Index nagaan op welke punten je als organisatie beter kan scoren om inclusie concreet te verbeteren.
  • Bedrijven en organisaties kunnen zich engageren om inclusiviteit te bevorderen door het Charter te ondertekenen. 

Het DigitALL Charter 

Dit zijn de 9 engagementen om de digitale kloof te dichten:

  1. Beste praktijken inventariseren en uitwisselen om de digitale inclusie te verbeteren.
  2. Onderzoeken wat digitale inclusie in de weg staat en passende gezamenlijke acties uitwerken.
  3. De mensen aan de top van de organisatie aanmoedigen om zich in te zetten voor dit engagement en eraan mee te werken.
  4. Verbeter digitale inclusie in de organisatie door interne trainingen aan te moedigen en acties en vooruitgang te delen.
  5. Digitale inclusie buiten de organisatie promoten om het aantal ondertekenaars van dit charter en de impact ervan te vergroten.
  6. Campagnes ondersteunen die digitale inclusie tot een prioriteit willen maken, omdat het grote publiek nog steeds onvoldoende kennis heeft van de digitale kloof.
  7. In de organisatie een procedure invoeren om te beoordelen in welke mate digitale inclusie wordt bevorderd onder personeel, klanten en begunstigden.
  8. Acties opzetten om het vertrouwen in digitale hulpmiddelen te vergroten, het gevoel van online veiligheid te verbeteren en gebruikers te wapenen tegen mogelijk misbruik.
  9. De toepassing van dit charter opvolgen en na drie jaar evalueren met alle ondertekenaars om mogelijke volgende stappen uit te werken.

Tags:

Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Sluiten