5 takeways uit de FeWeb XL-sessie over fusies & overnames

5 takeways uit de FeWeb XL-sessie over fusies & overnames

1 december 2023

Het komt regelmatig voor dat de koper denkt een overname te doen en de verkoper een fusie. Dat kan vooral op het einde van de onderhandelingen of bij de start van de samenwerking voor heel wat problemen zorgen. Beide partijen zijn best goed voorbereid bij de aanvang van de gesprekken. Elly Simons van All About Experts deelde haar ervaring en kennis met de deelnemers van de FeWeb eXperience Lab Agencies. Dit zijn 5 takeaways uit deze sessie.

XL_nov23_4De FeWeb eXperience Labs brengt een tiental digitale ondernemers samen om op regelmatige basis kennis te vergaren en ervaringen te delen over specifieke topics. In deze sessie waren we te gast bij OpenUp Media in Antwerpen met Elly Simons van All About Experts als experte over fusies en overnames.

De redenen achter een overname

De M&A Monitor van de Vlerick Business School geeft ons inzichten in de redenen voor fusies en overnames. Groei staat op nummer 1, cross-selling en nieuwe technologie inhouse halen staan in de top 3. Het overnemen van talent kende een groei van de 8ste naar de 4de plaats in 5 jaar tijd. Belastingvoordelen en de lagere buitenlandse loonkost bengelen achteraan, maar verwacht wordt dat door de hoge inflatie en de extra belasting op bedrijven (bv door het wegvallen van het fiscaal regime voor auteursrechten) dit wel eens belangrijker zou kunnen worden.

Hoe zo'n proces verloopt, welke risico's er bij te pas komen en waar je mee rekening dient te houden, kwam uitgebreid aan bod tijdens de sessie van het eXperience Lab Agencies. Dit zijn enkele takeaways:

1. Pin je niet vast op je zoekcriteria

De meeste overnemers die op zoek gaan naar een "goed bedrijf" stellen een lijstje op met criteria. Het succes van de zoektocht hangt af van hoe goed je je voorbereid hebt: welke strategische match zoek je, welke grootte is haalbaar, enz. Weet echter dat je zal nooit dé perfecte match zal vinden, het wordt altijd een compromis.

2. Laat je begeleiden

Een overname kan een enorme impact hebben op je bedrijf. De middelen die je nodig hebt om de overname succesvol te maken, komen bovenop de overnameprijs. Ook is het niet altijd meteen duidelijk waar de risico's zitten bij de analyse van de documenten. Als je niet over de nodige middelen beschikt of de match voelt ergens niet goed aan, dan is het beter om niet door te gaan met de overname. Professionele begeleiding helpt je om de juiste financiële en strategische analyses te maken en de nodige voorzorgen te voorzien.

3. Hou garanties achter de hand

Soms ontdek je verrassingen nadat de overname gebeurd is die je extra budget vragen en die een impact hebben op de waarde van de overname. Een garantieverklaring in het contract en/of bepaalde formules zoals betaling in schijven of in escrow bieden een oplossing.
Bij het opstellen van de overeenkomst hou je best ook rekening met het slechts mogelijke scenario, ook al geloof je 100% in het succes.

4. De waarde is niet hetzelfde als de prijs

De waardebepaling gebeurt door de toepassing van waarderingsmethoden die rekening houden met heel wat elementen zoals de marktsituatie, de activa, de toekomstige verwachte inkomsten (en inflatieprognoses) maar ook met elementen uit het verleden.
Bijvoorbeeld als de verkoop bij het bedrijf goed loopt maar alle contacten liggen bij de huidige eigenaar die nadien het bedrijf verlaat of wanneer een groot deel van de personeelsleden freelancers zijn, dan heeft dit een impact op de waarde. De uiteindelijke prijs blijft het resultaat van een onderhandeling.

The price is what you pay, the value is what you get.
Warren Buffet

5. Duurzaamheid wordt extra criterium

Bij een "due diligence" wordt gekeken naar de verdiensten die de overname biedt voor de koper: financiële elementen (zoals de kwaliteit van de inkomsten en activa) en operationele elementen (zoals de inkomsten- en kostensynergieën, wegwerken van overbodige kosten, nieuwe markten die zich openen). Ook worden andere analyses meegenomen zoals technologische evoluties, intellectueel eigendom en bedrijfscultuur. Een nieuwkomer is duurzaamheid en corporate governance. Banken die de overnames financieren moeten zich ook verantwoorden op dit vlak.

Extra vragen?

XL_nov23_1 XL_nov23_5

Tags:

Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Sluiten