Wat kan je doen tegen .com ronselaars?

Wat kan je doen tegen .com ronselaars?

19 juni 2018

Worden jouw klanten ongevraagd benaderd door een malafide domeinnaam registar die hen onder druk zet om naast het .be-domeinnaam, dezelfde domeinnaam te registreren maar dan met een andere extensie (zoals .info, .com, .eu enz)? In dit artikel lees je wat je er over moet weten en doen.

Waarom worden jouw klanten aangesproken?

  • DNS geeft geen data door. Ook de toegang tot WHOIS is beperkt sinds het ingaan van de GDPR. De zonefiles met de url’s worden niet vrijgegeven, ook niet voor onderzoek.
  • Door bepaalde open data te gaan combineren, kan een bedrijf technisch gezien wel lijsten aanmaken van bedrijven met een .be adres en een .com adres en zo een hitlist samenstellen.
  • Een .com registrar kan natuurlijk ook het portfolio van webbouwer per webbouwer online checken.

Is dit legaal?

  • Op zich is het niet illegaal om reclame te sturen naar generieke emailadressen (info@, sales@,...). Daar heb je geen voorafgaandelijke toestemming voor nodig.
    Als de klant een email krijgt op zijn persoonlijk emailadres (naam@bedrijf.be) , dan moet hij wel zijn toestemming gegeven hebben om reclame te mogen ontvangen. Maar het is nog maar de vraag of de Privacy Commissie hiervoor actie gaat ondernemen.
  • Ook het aanbod om in te tekenen op een .com url kan op zich legaal zijn (onder voorbehoud van de boodschap in kwestie).

Kan je er iets aan doen?

  • Het eerste advies voor de klant luidt: ga er niet op in! Wil je toch een .com adres registreren, doe het dan bij je vertrouwde registrar en niet bij het bedrijf van wie je het aanbod ontvangen hebt.
  • Wordt de commerciële mail verstuurd vanuit een .be adres? Meld dit dan bij DNS Belgium (https://www.dnsbelgium.be/nl/over-ons/contact). Zij checken of de WHOIS gegevens correct zijn. Bij foutieve info kunnen zij de nameservers desactiveren (waardoor de campagne onderbroken/gestopt wordt).
  • Komt de commerciële mail van een ander nationaal adres (.nl, .fr,..)? Meld dit dan eveneens bij DNS Belgium met de vraag om aan hun respectievelijke collega’s te vragen om  dezelfde actie te nemen.

Ons advies

Informeer je klanten over deze praktijken zodat zij niet in deze val trappen. Je kan steeds refereren naar het artikel op de DNS Belgium website: https://www.dnsbelgium.be/nl/nieuws/opgepast-voor-aanbiedingen-van-domeinnaamregistercom 

Labels:

Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Sluiten