- Digital Champs Cases
- Vlaams-Brabantse Drupal 8: toegankelijk en gebruiksvriendelijk voor…
Vlaams-Brabantse Drupal 8: toegankelijk en gebruiksvriendelijk voor iedereen
De website van Vlaams-Brabant was aan vernieuwing toe. De navigatie en redactie vroegen een grondige herwerking. En onder de motorkap was een nieuw en performant WCM een absolute must. Het leek alsof ze in 2019 al door hadden dat digitalisering een absolute must zou zijn in 2020. Hun nieuwe platform zorgde ervoor dat ze tijdens dit pandemische jaar een vlotte vertaalslag konden maken van hun producten en diensten.
Uitdaging
Ten eerste zocht de bruisende provincie een lean and mean platform. Een website waarbij de gebruiker zich zo efficiënt mogelijk een weg baant door het grote content aanbod. Én waarbij omwegen tot een minimum beperkt worden. Je wil natuurlijk niet bij de afdeling ‘nieuwe huisvestingen’ terechtkomen als je naar ‘Domein Huizingen’ op zoek bent.
Daarnaast stond niet enkel het gebruiksgemak van de eindgebruiker hoog op de prioriteitenlijst. Als overheidsinstelling moet ze verplicht voldoen aan een aantal strenge security en accessibility eisen. Dat stond dus ook bovenaan onze to-do-lijst.
En last but not least: het Vlaams-Brabantse in-house team wilde graag zelf de controle bewaren door het volledig zelfstandig managen van de verschillende sites. Daarbij hoort ook het aanmaken van aparte websites en landingspagina's.
Net zoals vele andere overheidsinstanties koos Vlaams-Brabant voor het Open Source web content management framework Drupal. En dit met Dropsolid als dedicated partner, challenge accepted!
Oplossing
Vlaams-Brabant, dat is: 1 provincie, 65 steden en gemeenten, 1.155.843 inwoners. Allemaal op zoek naar één specifiek stukje informatie in een veelheid van content.
De oplossing? Een informatieve website in Drupal 8, met implementatie van meertaligheid naar de toekomst.
Het voornaamste doel voor ogen? Bestuurlijke informatie en nieuws publiceren die topics zoals provinciedomeinen, vacatures, maar ook milieu, mobiliteit en ruimtelijke planning toegankelijk maken voor iedereen.
Toegankelijkheid voor iedereen
Gastvrij Vlaams-Brabant wilde een website die makkelijk toegankelijk is voor iedereen: huidige inwoners, toekomstige bewoners en sporadische bezoekers. Belangrijk dus dat het platform altijd, overal en op elk toestel raadpleegbaar is. Een volledig responsieve website dus.
We illustreren dit met enkele voorbeelden:
- Kalender met uitgebreide zoekfilter
Op mobiel klappen de filters mooi samen. Zo blijft alles snel en eenvoudig toegankelijk, zonder dat het teveel plaats inneemt.
Deze filters zijn ook actief op het nieuwsoverzicht, het educatieve aanbod, de A-Z lijst en de zoekfunctie. Om de uniformiteit en de gebruiksvriendelijkheid te optimaliseren is de opbouw van deze filters overal identiek en klappen ze overal op dezelfde manier samen. - Terugkerend event maximum
Terugkerende events tonen enkel de eerstvolgende vijf datums in het overzicht. Dit kan gaan over wekelijkse, maandelijkse of manueel gekozen herhaaldelijke events. Zo wordt het scherm nooit overladen met toekomstige activiteiten. - Dynamische en uitgebreide filters
Filteren kan op verschillende mogelijkheden (‘komende 30 dagen’, ‘dit weekend’...). Wanneer er geen geplande events zijn binnen een bepaalde filter, wordt deze automatisch verborgen. Zo vindt iedereen snel wat hij zoekt.
Overheidswebsites zijn wettelijk verplicht WCAG 2AA compliant te zijn, wat uiteraard gebeurde. Wanneer alles onderzocht en goedgekeurd is door de betreffende instantie, behalen ze zo ook meteen het Anysurfer label.
Balans tussen onderhoud en customisatie
Zoals eerder vermeld, bewaart Vlaams-Brabant graag zelf de volledige controle en staat ze zelf in voor de content en het onderhoud van hun platform. In dit project werd hier dan ook met veel aandacht naartoe gewerkt. Wij ontwikkelden de hoofdwebsite, vlaamsbrabant.be. De klant beheert en onderhoudt deze website, en is in staat zélf gemakkelijk subsites aan te maken. Vlaams-Brabant gaf al vroegtijdig aan de volledige controle en vrijheid graag zelf te behouden. Het gehele project werd dan ook opgeleverd, inclusief de broncode en de data.
Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelf eenvoudig aanpassingen doorvoeren van logo, titel en look ‘n feel (css). De structuur en broodkruimels zetten zich trouwens automatisch goed. Op deze manier zijn ze in staat zeer snel met nieuwe (tijdelijke) sites en landingspagina’s live te gaan.
Daarnaast zorgden we voor het eenvoudig beheer van content door het maken van Drupal Paragraphs en een wysiwyg-editor. Enkele voorbeelden:
- Mededelingen: snel en gemakkelijk toevoegen van belangrijke mededelingen op specifieke pagina’s of over groepen van pagina’s.
Bijvoorbeeld: covid-19 maatregelen, stormweer … - Kalender: uitgebreide ondersteuning voor (terugkerende) events. Vertoning van de juiste zoekopdrachten door opdeling in categorieën.
- Drilldown menustructuur: uitgebreide menustructuur en informatieaanbod door opdeling van (sub)onderdelen. Bij het herstructureren van de website kan het menu eenvoudig herschikt worden. Alle pagina’s worden automatisch goed gezet, inclusief de overzichten. Er is ook een bijkomende keuze om het menu in lijst- of blokvorm te tonen.
Vinden en gevonden worden
Bezoekers moeten snel hun weg vinden in de veelheid aan informatie. Zeker bij een instelling zoals Vlaams-Brabant is er een erg uitgebreid en uiteenlopend informatieaanbod. In de zoekfunctie gingen we dus erg ver:
- Synoniemen: het toevoegen van synoniemen zorgt voor een vergrote vindbaarheid. Wanneer je bijvoorbeeld naar activiteiten voor je kinderen op zoek bent, kan je zowel op ‘activiteit’ of ‘evenement’ voor kinderen zoeken. Het zoekresultaat blijft hetzelfde.
- Verwijdering autocomplete: normaal haalt autocomplete de leestekens weg. Bepaalde namen of e-mailadressen kwamen hierdoor fout binnen. Door het gebruik van synoniemen was dit probleem van de baan.
- A-Z index: in deze index vind je alle pagina's en andere content types terug. De integratie van alternatieve titels zorgt voor een nog betere vindbaarheid.
- Voorbeeld: Provinciedomein Kessel-Lo vind je bij de P, D en K door alternatieve titels ‘Domein Kessel-Lo’ en ‘Kessel-Lo’ toe te voegen.
- Uitgebreide vindbaarheid: elke pagina is trouwens ook vindbaar via url, menustructuur, zoekfunctie en A-Z index.
Resultaat
Vlaams-Brabant maakt zich geen zorgen meer over het beheer van hun platformen, want die hebben ze volledig zelf in handen. Ze onderhouden een veilige én toegankelijke website waarin ze zelf hun kalenders, content en publicaties beheren. Zelfs het maken van (tijdelijke) sites en landingspagina’s zit volledig in hun eigen beheer.
Ook voor de burger is dit een enorme vooruitgang. Zij komen nu eenvoudig in contact met hun provincie, stellen gemakkelijker vragen via de website en vinden sneller hun antwoorden op een overzichtelijk platform.
Lees de volledige case op dropsolid.com
0 reacties