Je adres bij FeWeb

Als influencer of content creator kan je het adres van FeWeb gebruiken in je social accounts in plaats van je eigen (thuis)adres.  

Waarom deze oplossing?

Elk bedrijf is verplicht om in hun social media accounts de bedrijfsnaam, het bedrijfsadres en het ondernemingsnummer (in de bio) te vermelden. Niet allen op social media, ook op hun website en andere kanaalen die het bedrijf gebruikt.

Deze regel vloeit voort uit een Europese Richtlijn die omgezet is in Belgische wetgeving: elk bedrijf dat beschouwd wordt als een 'dienstverlener van de informatiemaatschappij' (zoals zowat alle bedrijven dus) is volgens het Wetboek Economisch Recht verplicht om zich te identificeren in de kanalen die ze gebruiken. Deze regel beschermt de consument zodat hij kan weten met wie hij communiceert en zaken doet.

Wat als je dit niet doet?

Sinds 2022 voert de Economische Inspectie controles bij influencers en content creators uit. Zij krijgen een waarschuwing en enkele weken de tijd om zich in orde te stellen. Je adres niet vermelden in je bio van je socials kan leiden tot boetes van 208 tot 80.000 euro.

Link naar website is nu ook OK

In december 2023 versoepelde de Economische Inspectie haar standpunt na druk van de Influencer Marketing Alliance: het is nu ook OK om een link naar de website te vermelden waar al deze gegevens duidelijk vermeld staan. Opgelet: een link.tree is niet voldoende voor de Economische Inspectie.

De Influencer Marketing Alliance vraagt om verdere versoepeling en uitzonderingsmaatregelen, maar ondertussen blijft de huidige wetgeving van kracht.

Privacy-probleem voor influencers en content creators

Omdat influencers en content creators vaak hun thuisadres als bedrijfsadres gebruiken, kan dit nare gevolgen hebben. Zo zijn er al heel wat gevallen van stalking en agressie gemeld.

Het huren van een bedrijfsruimte op een ander adres is financieel zwaar om dragen en een postbusadres niet toegestaan. Samen met de Staatssecretaris van Consumentenzaken, de Minister van Economie en de FOD Economie werkte FeWeb aan een oplossing.

Je adres bij FeWeb als oplossing

Door zelf een bedrijvencentrum op te starten dat erkend werd door de FOD Economie, kunnen influencers en content creators hun bedrijfsadres bij FeWeb plaatsen. 

Er zijn 4 voorwaarden:

  1. je beschikt over een ondernemingsnummer
  2. je bent een influencer of content creator
  3. je bent lid van FeWeb
  4. je sluit een overeenkomst met FeWeb af

In deze overeenkomst staat omschreven welke diensten we je aanbieden (het gebruik van de bedrijfsruimte in De Punt, Kerkstraat 108, 9050 Gent) en aan welke prijs (200 euro per jaar excl. BTW).

Waarom is deze oplossing toegestaan?

Als huurder bij het FeWeb Business Center kan je gebruik maken van de kantoor-infrastructuur. FeWeb organiseert er ook opleidingen en events voor influencers en content creators. Dit maakt dat de oplossing geen postbusadres is. FeWeb en de Influencer Marketing Alliance blijven ijveren voor de aanpassing van de adres-verplichting. 

Wie mag gebruik maken van deze oplossing?

Vele zelfstandigen en bedrijven zijn wellicht geïnteresseerd om hun bedrijfsadres bij FeWeb te vestigen. FeWeb beschikt enkel over een toestemming om deze oplossing aan influencers en content creators aan te bieden. 

Als influencer of content creator

  • creëer je content en publiceer je dit via social media
  • promoot je op regelmatige basis producten of diensten van derden in ruil voor een voordeel (betaling, geschenk, gebruik,…)
  • verkoop je geen eigen producten of diensten (want dan heb je een webshop en geldt er een andere wetgeving)

Wat moet je doen?

Om gebruik te maken van deze oplossing, sluit je je eerst aan bij FeWeb. Door lid te worden van FeWeb, maak je ook deel uit van de Influencer Marketing Alliance, de community voor influencers en content creators.

Daarna kan je via onderstaand formulier de overeenkomst aanvragen. Eens je contract in orde is, kan je (of je boekhouder) je adres officieel verplaatsen naar het FeWeb Business Center. 

Je adres in slechts enkele minuten aangepast!

Weetje: Je hoeft niet je maatschappelijke zetel te verplaatsen maar enkel een bijkomend vestigingsadres online te registreren via MyEntreprise van de FOD Economie.

Ik ben FeWeb lid en vraag het Business Center Contract aan

Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Sluiten