Haal alles uit je 404-pagina

Haal alles uit je 404-pagina

20 januari 2023

Ook de 404-pagina is een landingspagina. Niet eentje waarop je wil landen, maar het gebeurt toch. Hoe zorg je er dan voor dat het geen vervelende en negatieve ervaring is? Veel werk is het niet om van die 404-pagina een leuke pagina te maken zodat ook deze pagina bijdraagt tot de merkervaring. Vanuit een UX-standpunt wil je de gebuiker vooral geruststellen en naar de juiste inhoud leiden.

Wat moet een 404-pagina bevatten?

 • Een foutmelding
  de gebruiker moet onmiddellijk zien dat hij op een foute pagina terecht gekomen is
 • Merkuitstraling
  de foutpagina moet dezelfde look & feel hebben als de rest van je site
 • Humor
  een komische noot is altijd welkom, maar let wel dat de gebruiker de grap begrijpt
 • Link naar je beste inhoud
  vermijd om je bezoeker te verliezen en biedt hem/haar een 3-tal links naar je beste content aan.
 • Call-to-action
  het is een landingspagina, dus voeg een zoekbalk toe of waarom niet een aanmeld- of downloadknop
 • KISS: Keep It Simple & Stupid
  je wil niet dat de pagina door Google gecrawld wordt, maak er dus geen blogpost van.

Zeven 404-weetjes

Semonto_Newsletter_340x255

Semonto: fix een 404 voor iemand het merkt

Met een verwittigingstool zoals Semonto krijg jij een instant melding wanneer er iets mis is met je website. Zo fix jij het probleem voor iemand het gemerkt heeft. Semonto is lid van Feweb!
>> Naar Semonto

Lego404_Newsletter_340x255

De beste 404's volgens Search Engine Journal

Niet alleen grappige voorbeelden maar vooral 404-pagina's die de gebruiker helpen en doorverwijzen naar andere pagina's in de site.
>> Great examples

Screamingfrog_Newsletter_340x255

De tool om broken links op te sporen

Als je de FeWeb SEO Academy gevolgd heb, dan ken je deze tool zeker en vast. Handig om alle broken links van je site op te sporen.
>> Naar Screaming Frog

Renny Gleeson: 404, the story of a page not found

Hoe voelt het als gebruiker om een 404-blauwtje op te lopen? En hoe kan je als bedrijf dit als een opportuniteit omzetten?
>> Naar de TED-Talk

De Vooruit heet nu viernulvier

Toen de sp.a haar naam veranderde in Vooruit, moest het Gentse Kunstencentrum op zoek naar een nieuwe identiteit: "VIERNULVIER is het einde van een zoektocht en het begin van iets nieuws."
>> Lees er meer over

Help Childfocus met je 404-pagina

ChildFocus en Missing Children Europe roepen websites op om de NotFound.org applicatie te installeren op hun website. Zo kan je de 404-page omzetten in opsporingsberichten van vermiste kinderen.
>> Hoe jouw 404 aanpassen?

Idee voor volgende kerst: 404 Christmas Sweater

Als je geen Christmas Sweaters in je kast hebt liggen voor die ene dag op kantoor, dan biedt Bol.com de redding met deze 404 Error Christmas Sweater Not Found. Daar kan je niet voor sukkelen ;)
>> Kopen?

Welke foutmeldingen moet een website hebben?

Naast 404-foutmeldingen kan een website nog andere client-side en server-side soorten foutmeldingen hebben. Hun unieke codes geven de oorsprong van de websitefout weer, waarbij de meest voorkomende hieronder worden besproken:

 • 401-fout
  Deze client-side fout wordt veroorzaakt doordat een gebruiker niet over voldoende authenticatiegegevens beschikt. Deze fout kan worden veroorzaakt door websitebezoekers die hun login of wachtwoorden zijn vergeten. Daardoor kan hun identiteit niet worden geverifieerd en geeft de website een 404-zoekresultaat.
 • 403-fout
  Deze fout wordt veroorzaakt door een klant of gebruiker die onvoldoende rechten of privileges heeft om de pagina te openen. Deze fout komt vaak voor in kantoren waar werknemers geen toegang hebben tot specifieke externe websites; bezoekers kunnen deze foutmelding te zien krijgen wanneer zij proberen te browsen. Om dit op te lossen, moeten klanten hun verificaties dubbel controleren en proberen opnieuw in te loggen. Als dat niet lukt, moeten ze misschien contact opnemen met een netwerkbeheerder om de nodige machtigingen te verkrijgen.
 • 404-fout
  Een 404-fout krijg je wanneer een pagina niet kan worden gevonden. Dit kan het gevolg zijn van een door de gebruiker verkeerd getypte URL. Deze fout kan ook worden veroorzaakt door een pagina die is verwijderd. Een 404-pagina is dus niet toegankelijk voor bezoekers.
 • 500-fout
  Dit is een server-gerelateerde of server-side fout die ervoor zorgt dat uw resultaten bij een zoekopdracht niet worden teruggegeven. Een 500-foutpagina wijst op een probleem met de server dat gevolgen heeft voor uw website. Een server kan bijvoorbeeld tijdelijk uitvallen door technische fouten. Als gevolg daarvan worden bezoekers begroet met deze foutpagina terwijl ze proberen door de site te navigeren.
 • 502-fout
  Een 502 error is een meer specifieke foutpagina die de spreekwoordelijke vinger wijst naar de internetverbinding. Bij problemen met de internetverbinding krijgen bezoekers een 502 error op hun scherm te zien. Dit type foutpagina valt buiten hun controle en is server-gerelateerd of server-side van aard.
 • 503 fout
  Dit type foutpagina wordt vaak gebruikt door grote organisaties om aan te geven dat er onderhoud is. Deze foutpagina geeft bezoekers aan dat de downtime van de site gepland was om upgrades, updates of onderhoud mogelijk te maken. Omdat het een server-side foutmelding is, kan het ook wijzen op een probleem met een vastgelopen site door een groot aantal gebruikers op het netwerk.
 • 504-fout
  Deze foutmelding is populair en wordt in verband gebracht met gateway timeouts. Bezoekers van een website kunnen merken dat het lang duurt voordat de resultaten terugkomen. Als de website er te lang over doet om de query te verwerken, mislukt hij vaak en kan deze server-side 504 foutmelding terugkomen.

Extra:

>> Benieuwd naar de geschiedenis van de 404-pagina?

Bronnen:

Tags:

Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Sluiten