Merkendepot

Je naam vanaf de start beschermen is een goed idee.  Het voorkomt dat anderen bewust aanhaken bij jouw succes, maar ook dat anderen zonder kwade intenties een naam kiezen die vervelend hard op de jouwe lijkt.  Bovendien beschermt het je beter bij geschillen rond domeinnamen én is het een actiefbestanddeel dat mee in je balansen kan ingeschreven worden, wat financieel vaak aantrekkelijk is toch, zeker als je merknaam enige bekendheid gaat genieten.

Een merkdepot kost ook niet zoveel (250 euro ongeveer voor de Benelux, 1.000 euro ongeveer voor de ganse EU) en voorkomt latere discussies.  Buiten de EU bescherming vragen kan overigens ook, maar dan loopt de kost héél snel op naar enkele duizenden euro's.  Vaak is dat pas een optie of noodzaak als een bedrijf echt internationaal doorbreekt (of je deponeert "markt per markt" naarmate je uitbreidt naar nieuwe landen, die keuze wordt wel vaker gemaakt). 

Samen met de merknaam is het belangrijk om ook meteen zoveel mogelijk relevante domeinnamen te blokkeren, alsook de meest gebruikte typo's. Je doet dat best op één en hetzelfde moment en zonder vooraf uitgebreide searches naar beschikbaarheid te doen, om domain name squatting te voorkomen.

Om te weten of de naam voor bescherming in aanmerking komt, moet er eerst een merkencheck gebeuren:

  • Is de naam op zich beschermbaar?
    Is de naam voldoende origineel, niet te generiek, rekening houdende met het product? Daar is men vandaag veel strenger op dan vroeger.
  • Is de naam nog vrij? Is er geen ander bedrijf dat al een gelijkluidende of gelijkaardige naam hanteert?
  • Voor welke "klassen" (categorieën van goederen en diensten) moeten we het merk beschermen? 
    Standaard is dat in 2 (vooraf gedefinieerde) klassen, voor elke bijkomende klasse betaal je. Die klassen kunnen bijvoorbeeld zijn: consultancy, webdevelopment, IT services, etc...  Je moet bij het bepalen van de nodige klassen niet enkel denken over wat je zelf gaat doen onder deze naam, maar ook wat je zeker niet wil dat anderen gaan doen onder deze naam. 
  • Deponeren we best de naam op zich of eerder het logo / design (dat laatste is soms makkelijker, maar de bescherming is vaak ook minder sterk).

Daarna kan je de naam (of het logo) beschermen.

Belangrijk is om de merkencheck, het depot en het blokkeren van de domeinnamen heel snel na elkaar te doen om geen opportunisten wakker te maken die eea voor je neus wegkapen...

Opgelet: het registreren van een domeinnaam is niet voldoende om je merk te beschermen. Dat heeft het communicatie agency Tipik ondervonden op het moment dat RTBf het merk Tipik beschermde voor hun nieuwe dienst. Dat het agency Tipik al jaren de commerciële naam gebruikte, speelde geen rol. Mocht het agency Tipik haar merk neergelegd hebben bij het Benelux merkenbureau, dan zou de bescherming enkel werken voor de geregistreerde categorieën.

FeWeb kan je via haar partner Sirius Legal helpen bij je merkendepot. We verzorgen daarbij zowel de voorafgaande merkencheck als de merkaanvraag en de administratieve afhandeling van het depot zelf. 

De prijs

Deze bedraagt als FeWeb-lid 552,5 euro ipv 650 euro (excl. BTW) per individuele merkaanvraag (dat is zonder de hoger vermelde depotkost, die betaal je rechtstreeks aan het merkenbureau). 

Als je verschillende merken tegelijk wil deponeren (bvb 2 namen of een naam en een logo), voorzien we afhankelijk van de omstandigheden en de tijd die een gecombineerde aanvraag kan uitsparen, altijd graag een gepaste korting.

Wat te doen bij een inbreuk?

Ook als je inbreuken op je merkdepot vaststelt, kan je overigens via Feweb en Sirius Legal hulp inroepen.  Namaak, andere bedrijven die "aanhaken" bij jouw bekendheid, conflicterende merkdepots, misbruik van je merknaam in (online) reclame of in reviews, ...?  Aarzel dan niet om tijdig professionele hulp in te schakelen.  In zulke situatie is snel en gepast reageren noodzakelijk.

Hoe beroep doen op deze service?

Vul onderstaand formulier in zodat we contact me je kunnen opnemen. 

Lees hier de algemene voorwaarden voor deze dienst.

FeWeb Legal Service: Merkendepot

De Legal Service wordt exclusief aan FeWeb-leden aangeboden in samenwerking met:

SiriusLegal_300x150

De FeWeb Legal Services:

Gratis juridisch advies

GDPR Toolkit

Website Certifier

Contract Review

Campaign Checker

Legal Kickstarter

DPO as a Service

Algemene Voorwaarden

Merkendepot

Cookiescan

Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Sluiten