Afval vissen met een app

Jessica Kellner avatar
08/09/2020 18:05 in Digital Champs Cases

Afval vissen met een app

De zee is een van onze belangrijkste voedingsbronnen. Helaas wordt het door velen ook als vuilnisbak beschouwd. Organisatie De Rederscentrale vroeg daarom aan Bits of Love om een app te ontwikkelen die vissers aanspoort om op zee naast vissen ook afval te ‘vangen’.

Vissers brengen heel wat tijd op zee door. Die eenvoudige vaststelling vormt de sleutel tot de aanpak van een van de grootste problemen van onze tijd: afval in onze oceanen. Heel concreet spoort het internationale project Fishing for Litter vissers aan om (ook) afval op te vissen en dat in big bags aan land te brengen, waar het gerecycleerd kan worden.

Dat klinkt mooi, maar het vereist de nodige praktische organisatie. “De Rederscentrale en andere vissers die meewerken aan het project hadden in de eerste plaats een tool nodig waarmee eenvoudig kan geregistreerd worden hoeveel afval opgevist wordt”, aldus Andries De Reyghere, founder en managing partner bij Bits of Love. “Wij hebben op hun vraag een app ontwikkeld, waarin heel eenvoudig alle nodige data kunnen worden ingegeven: de hoeveelheid zakken, waar ze aan wal gebracht worden, waar het afval werd opgevist en door wie … Dat alles werd tot dan manueel bijgehouden en dreigde een rompslomp te worden.”

Basic en tijdbesparend

Vissen op zee is intensief. De app mocht dan ook onder geen beding de dagelijkse activiteiten beïnvloeden. Andries De Reyghere: “Dat was de belangrijkste vereiste van de klant: eenvoudige data entry voor de vissers, die de eindgebruikers van de app zijn. Daarom hebben we voornamelijk vanuit hun standpunt geredeneerd en het registratieproces van een big bag tot de pure essentie herleid. Het resultaat: een basic, maar heel vlot werkende en tijdbesparende app die doet wat hij moet doen, zonder afleiding of onnodige functionaliteiten.”

Bijkomende troef: de klant krijgt op een gestructureerde en overzichtelijke manier inzicht in de data. “Doordat de informatie bovendien openbaar is, kan De Rederscentrale verder sensibiliseren rond Fishing For Litter en in de verf te zetten hoe groot de bijdrage van de visserij is”, besluit Andries.

>> Bits of Love cases

0 réactions

Back to search results
Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Fermer