Bewuste studiekeuzes maken met SIMON! | Bits of Love

Jessica Kellner avatar
22/12/2021 11:42 in Digital Champs Cases

Bewuste studiekeuzes maken met SIMON! | Bits of Love

SIMON is een tool van de Universiteit Gent die middelbare studenten helpt om verantwoorde beslissingen te maken over hun pad in het hoger onderwijs.

Elk jaar kunnen laatstejaarsstudenten van het middelbaar deze test doen om te beoordelen welke opleidingen en diploma's het beste aansluiten bij hun interesses en competenties. 

De toekomstige student wordt gesensibiliseerd voor de benodigde instapcompetenties in het hoger onderwijs en krijgt direct duidelijke antwoorden op 2 cruciale vragen:

  • “Welke cursussen vind ik interessant?”

  • “Zou ik die opleiding aankunnen?”

Hierdoor kunnen ze veel gemakkelijker een studiekeuze maken die past bij hun persoonlijke potentieel. Hun lijst met interesses is gebaseerd op hun antwoorden op diepgaande vragenlijsten, waarna de student een gedetailleerde 'scan' van zijn interesses ontvangt.

Ook hun praktische vaardigheden worden afgetoetst door middel van verschillende tests die aangeven hoe ver de leerling staat in vergelijking met andere studenten.

Deze tests hebben betrekking op specifieke en tastbare vaardigheden zoals Frans of wiskunde, maar peilen ook naar vagere competenties op het gebied van studievaardigheden, zoals motivatie of timemanagement.

Dankzij deze gegevens kan SIMON snel aangeven welke diploma's uitdagender kunnen zijn, zodat de student door een lijst met "passende diploma's" kan filteren op basis van hun specifieke persoonlijkheid. Het grote aantal mogelijke combinaties is wat deze test zo uniek maakt.

Van de studenten die een zeer lage slagingskans voorspeld krijgen voor een bepaalde opleiding, slaagt slechts 5% er daadwerkelijk in om hun diploma te behalen. Anderzijds doen studenten met een hoge ingeschatte kans om te slagen dit meestal ook effectief in 73% van gevallen.

Klaar voor het nieuwe schooljaar.

De overgang van de vorige versie (ook door ons gemaakt) naar een platform dat klaar is voor het academische jaar 2021, was de grootste uitdaging waarmee we tijdens dit project werden geconfronteerd. Om dit waar te maken bedachten en ontwikkelden we een gloednieuwe gecentraliseerde data hub om administratie, formules en exports makkelijker en beter beheersbaar te maken voor de onderzoekers. 

Wat de studenten betreft, hebben we de gebruikersinterface volledig vernieuwd, over het algemeen meer duidelijkheid voorzien, en onze blik te richten op een duidelijkere UX. Er is immers heel wat informatie die goed en bondig moet worden samengevat. 

De SIMON-test is een ongelooflijk belangrijk hulpmiddel voor Belgische tieners en we zijn erg trots dat we een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de toekomstige generatie in hun traject op weg naar het hoger onderwijs!

Bekijk de complete case hier.

Bezoek de website op www.vraaghetaansimon.be of ontdek hier meer over de SIMON-test! 

0 réactions

Back to search results
Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Fermer