Studio Emma: Performante en praktische tool voor klant en gebruiker bij ELGB

Dries Wittouck avatar
25/06/2020 09:15 in Digital Champs Cases

Studio Emma: Performante en praktische tool voor klant en gebruiker bij ELGB

ELGB is een elektro groothandel die prat gaat op kwaliteitsvolle elektro-artikelen aan scherpe prijzen. Ze richten zich voornamelijk op B2B-klanten, maar ook particulieren kunnen er hun inkopen doen. Hun huidige webshop en bijhorend ERP-systeem keken tegen hun limieten aan en misten enkele broodnodige functionaliteiten. Een gebruiksvriendelijke webshop gekoppeld aan een gepersonaliseerde klantenkaart bood hier het beste antwoord.

Uitdaging

De zaakvoerder wil aan verschillende klantengroepen aparte B2B-prijzen kunnen toekennen. Tot nu toe gebeurde dit manueel, wat heel tijdrovend was. Er moest ook gezocht worden naar een manier om de basisinfo in het ERP, waaronder de voorraad en de specifieke prijzen, via de webshop zichtbaar te maken voor de juiste klant.

Alles werd bij voorkeur ook zo eenvoudig mogelijk gehouden. Voor deze integratie moest dan ook out of the box gedacht worden: hoe konden we beide systemen op een atypische manier integreren en zo eenvoudig mogelijk opzetten? 

Oplossing

Er werd beslist om voor de webshop volledig van scratch te beginnen. Studio Emma koos voor de open source versie van Magento. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen B2B-klanten en particulieren zodat de interface voor beide doelgroepen dezelfde is.

Dankzij een doortastende integratie wordt alle productinfo vanuit het bestaand ERP-systeem overgezet naar de Magento webshop. Dit transport van informatie tussen beide systemen verloopt als een geautomatiseerd proces en in real time. Om dit te realiseren vond de volledige configuratie in Magento plaats.

Een klantenkaart met een uniek ID-nummer vormt de sleutel om de gepersonaliseerde klanteninfo per individuele klant op te roepen. Telkens wanneer een geregistreerde klant dus inlogt op de webshop, haalt dit uniek ID-nummer als het ware de relevante info, zoals prijs en voorraad op in het ERP. Het ERP pusht deze info naar Magento waar de klant alle gepersonaliseerde info, waaronder ook volumekortingen, voor zijn specifiek account te zien krijgt.

Daarnaast werd ook aandacht besteed aan enkele nieuwe functionaliteiten. Zo werd de zoekfunctie geoptimaliseerd en geeft een storelocator aan welk filiaal zich het dichtst bij jou bevindt. Een merkenoverzicht per categorie dat vervolgens leidt naar een aparte productpagina is niet alleen overzichtelijk voor de klant, maar ook interessant op SEO-vlak.

Het design werd eenvoudig uitgewerkt. De icoontjes die ELGB gebruikt in folders en andere communicatie werden ook op de site verwerkt. Zo blijft het herkenbaar voor de klant.  

Resultaat

Het resultaat is in de eerste plaats een heel praktische tool die het voor de gebruiker heel gemakkelijk maakt om snel een bestelling te plaatsen. Dit past ook helemaal in de bedrijfsvisie van ELGB. Studio Emma begeleidde de klant om inzicht te krijgen in de werking van zijn ERP-systeem en de integratie met de webshop. Er werd ook een training voorzien zodat de klant zelfredzaam is en de webshop volledig zelf kan beheren.

De volgende stap? Vooral de klantenkaart zoveel mogelijk promoten. Hoe meer klanten zich registreren, hoe succesvoller de applicatie. Door zijn eenvoud en gebruiksgemak zijn er weinig beperkingen waardoor de webshop makkelijk op te schalen is naar grotere volumes, meer klanten en aanvullende categorieën.

Voor alle info en meer zie https://www.studioemma.com/projecten/

0 réactions

Back to search results
Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Fermer