Proximus holt netneutraliteit verder uit met steun van BIPT

Proximus holt netneutraliteit verder uit met steun van BIPT

29 juni 2018

Wat is er aan de hand? Waarom is netneutraliteit cruciaal voor uw bedrijf? En wat doet FeWeb? We leggen je in dit artikel alle elementen voor. 

Met de lancering van het Epic-aanbod van Proximus staat netneutraliteit weer op de radar. In dat nieuwe aanbod krijgt de abonnee onbeperkt gebruik van een tiental apps in combinatie met 3 gigabyte per maand aan data. Maar wat als deze data opgebruikt zijn? Volgens het BIPT zou het onbeperkt gebruik van de geslecteerde apps eveneens eindigen en dus niet in strijd zijn met de regels rond netneutraliteit. Dat dit moeilijk te controleren valt, hoeft geen betoog. Proximus en Telenet verklaarden reeds openlijk dat netneutraliteit best afgeschaft wordt. Met deze interpretatie helpt het BIPT de telecomoperatoren om dit principe uit te hollen.

Waarom is netneutraliteit belangrijk, en zeker voor digitale bedrijven?

Netneutraliteit garandeert een gelijke behandeling van alle verkeer op het internet. Met andere woorden dat alle toepassingen en sites even snel of even traag als de rest gaat. Daarom is netneutraliteit cruciaal voor een vrij en open internet in het kader van de vrije meningsuiting én van de vrijheid van concurrentie. In vergelijking met de internetgiganten beschikken kmo's en webshops immers over minder commerciële kracht om hun toegang tot de consument en het internet te garanderen. 

Proximus en Telenet wensen vooral dat de grote gebruikers van data (zoals Facebook, YouTube, Netflix, etc) meebetalen. Maar een dergelijke co-financiering veronderstelt ook een bepaalde service, zoals snelheid. Dit impliceert dat telecomproviders kunnen bepalen welke sites en toepassingen een snelle verbinding krijgen en welke een trage. Bestaande spelers (bv Amazon, Alibaba, Bol.com) kunnen zo de toegang tot de markt beperken voor de nieuwkomers. De telecomprovider kan ook de eigen producten en diensten voorrang geven op die van de concurrentie (denk aan het belang van Telenet in mediabedrijven die concurreren met bedrijven zoals Netflix). Het is duidelijk dat de telecomprovider de eerlijke concurrentie kan verstoren.  

Ook FeWeb-lid David Geens brak een lans voor netneutraliteit op de Nucleus-blog. Hij legt haarfijn uit waar het gevaar zit voor onze sector.

"De dag dat netneutraliteit neuvelt, is de dag dat je het internet finaal overgeeft aan de mono- of duopolies en concurrentie wegveegt."

Wat doet FeWeb?

Omdat telecomproviders zoals Proximus en Telenet blijven inbeuken op dit basisprincipe van het internet, ontwikkelde FeWeb enkel jaren geleden een Position Paper. Die vind je terug in het Kenniscentrum

FeWeb verdedigt het principe van netneutraliteit via de diverse instanties waarin we zetelen zoals Digital Minds (think tank van de Minister voor de Digitale Agenda Alexander De Croo), de Hoge Raad voor KMO's en Zelfstandigen, Unizo en DNS Belgium. 

Op Europees vlak steunt FeWeb de positie van de Nederlandse regering die netneutraliteit in haar wetgeving verankert heeft en dit principe wil doortrekken naar het Europese niveau. Hopelijk met de steun van België...

Tags:

Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Sluiten