Over Momfluencers & kidfluencers: welke regels voor minderjarige influencers?

Momfluencers & kidfluencers: welke regels voor minderjarige influencers?

Momandkidfluencers_Newsletter_Placeholder_1056x320Zo had je het waarschijnlijk nog niet bekeken: mom & dadfluencers die hun kind(eren) in hun stories betrekken doen aan kinderarbeid. Dat geldt ook voor minderjarigen die influencer zijn. 

De term kinderarbeid klinkt negatief, maar dat is het niet altijd. Kidfluencers zorgen er volgens de Verenigde Naties voor dat kinderen kunnen deelnemen aan de digitale wereld. Kinderen leren zo nieuwe vaardigheden en maken van jongs af aan deel uit van de samenleving. 

Maar tegelijk moeten kinderen beschermd worden zodat ze niet uitgebuit worden of zodat hun welzijn niet in het gedrang komt. De Europese Unie voorziet een regelgeving die echter onvoldoende afgestemd is op influencers.

In België mogen kinderen onder 15 jaar niet werken maar is er wel de mogelijkheid om een individuele afwijking aan te vragen. Ook deze regels zijn niet aangepast aan influencers.

Parlementslid Leen Dierick (cd&v) schreef een wetsvoorstel om meer duidelijkheid te scheppen voor kid & momfluencers. Enerzijds beschermt het wetsvoorstel de kinderen & minderjarigen maar het biedt ook rechtszekerheid voor de ouders door de huidige regels aan te passen. 

Ook in het buitenland is er aandacht voor kid & momfluencers. Vooral in Frankrijk en Nederland beperkt men het aantal uren kinderwerk en maakte men regels om de vergoedingen toe te laten komen aan de kinderen. Isha Upadhyaya en Bart Van den Brande van advocatenkantoor Sirius Legal analyseerden de regels in het buitenland.  

We zetten alles op een rijtje tijdens het webinar op maandag 6 maart om 18u30 georganiseerd door het Content Creators Platform (by FeWeb):

  • Isha Upadhyaya en Bart Van den Brande (Sirius Legal) geven je een helder overzicht van de huidige regels in het buitenland
  • Parlementslid Leen Dierick legt haar wetsvoorstel voor kidfluencers aan je uit en staat open voor jouw suggesties. 

>> Schrijf je gratis in !

Over de sprekers

LeenDierick_1080x1080

Leen Dierick is sinds 2007 federaal parlementslid voor cd&v. Dierick is vast lid van de Commissies Economie en Energie. Zij volgt voornamelijk de thema’s energie, economie, consumentenzaken, klimaat, landbouw en voedselveiligheid op. Ze ijvert voor duidelijke wetgevende regels, die rechtszekerheid geven aan influencers. In stad Dendermonde is zij eerste schepen.

Isha Upadhyaya

Isha Upadhyaya is advocaat-stagiair bij Sirius Legal met een passie voor nieuwe technologie en digitale wetgeving. Ze verdiepte zich in influencer marketing en ontwikkelde onder meer een checklist voor contract met content creators. Isha geeft presentaties en opleidingen over influencer marketing en helpt influencers, content creators en bedrijven om de regels toe te passen. 

Bart Van den Brande - SiriusLegal

Bart Van den Brande is lid van de Nederlandstalige Orde van advocaten aan de Balie van Brussel sinds 2001. Bart heeft een uitgebreide expertise opgebouwd in media- en reclamerecht, marktpraktijken en consumentenbescherming, intellectueel eigendomsrecht, internet en e-commerce, privacy- en databescherming, IT, software ontwikkeling en de kansspelenwetgeving. Bart werd sedert 2013 jaarlijks omwille van zijn expertise in media en entertainment recht door het internationale vaktijdschrift Global Law Experts als enige Belgische advocaat aangeduid als aanbevolen specialist in media & entertainment law.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Wist je dat je al vanaf € 100/jaar lid kan worden van FeWeb?

Ontdek de ledenvoordelen.

Deel met anderen

Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Sluiten